Hoe herken en vermijd ik scams?

Deze guide geeft een aantal tips, over hoe je cryptocurrency scams in een vroeg stadium kunt herkennen. Ook u kunt scams en fraude tegengaan, door bewust van uw (online) omgeving te worden. Omdat cryptocurrency transacties onomkeerbaar zijn is het erg belangrijk uw middelen veilig te houden. Uw coins kunnen namelijk niet meer teruggehaald worden na het sturen. Deze pagina is geschreven om u te helpen bij het vermijden van de meest voorkomende oplichtingspraktijken. Hier volgen wat tips om u te helpen bij het veilig houden van uw coins.

1. Houdt uw private keys privé.

Uw private keys delen is nooit een goed idee. Iedereen met uw private keys heeft toegang tot uw coins. Alleen u zou deze toegang moeten hebben. Zorg ervoor dat u uw private keys offline en op een veilige plek opslaat. Met de meeste wallets kunt u uw private key ‘encrypten’ door een wachtwoord erop te zetten. Wees wel gewaarschuwd; wanneer u uw wachtwoord van de private key kwijtraakt, zult u uw toegang tot uw wallet kwijtraken.

2. Zorg ervoor dat de website die u bezoekt de echte website is.

Een veelgebruikte manier van oplichten maakt gebruik van een namaakwebsite. Hierbij wordt een website opgezet die lijkt op een andere website, maar is gemaakt om mensen op te lichten. Vaak wordt hierbij de hele site gekopieerd en alleen een letter in de URL veranderd. Een voorbeeld hiervan is ‘Gooogle’ in plaats van Google of anycolndirect.eu in plaats van anycoindirect.eu. In het eerste voorbeeld werd de ‘o’ driemaal geschreven om ‘Gooogle’ te schrijven i.p.v. Google. In het tweede voorbeeld werd de ‘i’ in anycoindirect vervangen door een kleine letter ‘L’. Een andere goede indicatie dat u op de goede site bent is het groene SSL veiligheidskeurmerk (Secured) naast de URL.

3. Maak bladwijzers voor de sites die u vaak bezoekt.

Als u sites vaker gebruikt is het raadzaam om bladwijzers voor deze sites te maken. Dit is een goede manier om kwaadwillende sites te omzeilen. Zorg er voor dat u altijd de officiële website bezoekt. Bij twijfel: sluit de website af en type de URL opnieuw in.

Bladwijzer:

Anycoin Direct

Naast onze officiële website, kunt u ons altijd bereiken via onze officiële kanalen. Zo kunt u een e-mail sturen naar support@anycoindirect.eu U kunt telefonisch contact met ons opnemen via (+31 (0) 413 747 174) of ons bereiken via onze Facebook pagina. Onze officiële Facebook pagina kunt u hier vinden: https://www.facebook.com/AnycoinDirect

4. Vertrouw geen URL’s of adressen die u via privébericht worden toegestuurd (buiten de officiële Anycoin Direct kanalen om).

Vertrouw geen enkele partij die zich voordoet als Anycoin Direct, buiten de officiële kanalen om. Dit is een veelvoorkomende manier waarmee oplichters uw informatie willen achterhalen. Vertrouw nooit links naar diensten als Dropbox, Google Drive of Gmail die u in e-mails worden toegestuurd. Klik nooit op links die cryptocurrency, bankieren of geld betreffen in berichten die u worden toegestuurd.

Mocht u op een link hebben geklikt die u is toegestuurd in een privébericht, zorg er dan voor dat u nooit uw wachtwoord, private keys of andere gevoelige data deelt.

5. Installeer geen software die toegang op afstand verleent.

Zorg ervoor dat u geen software installeert die toegang op afstand verleent op dezelfde computer waar u uw private keys op heeft opgeslagen. Veel van deze programma’s hebben veiligheidsproblemen. Het installeren van deze software op de computer waar u uw private keys heeft opgeslagen kan uw keys blootstellen aan onnodig risico.

6. Val niet voor ‘tech-support’ oplichterij.

Dit is een andere, veelvoorkomende vorm van oplichting. Oplichters nemen hierbij telefonisch of ander contact op en proberen het slachtoffer ervan te overtuigen om op afstand toegang te verlenen tot de computer. In sommige gevallen vragen de oplichters om betaling, soms in de vorm van cryptocurrency.

Zoals eerder al aangegeven is het nooit een goed idee om software te installeren die toegang op afstand verleent op dezelfde computer als waar u uw private keys heeft opgeslagen.

In dit geval is het ook belangrijk om te bedenken dat Microsoft u nooit zal benaderen om ongevraagd ondersteuning te bieden. Alle communicatie met Microsoft moet door u geïnitieerd worden.

In het geval dat u benaderd wordt door oplichters die Microsoft of andere technische dienst impersoneren is het belangrijk om geen persoonlijke informatie te delen. Breek direct ieder contact met deze oplichters en meldt deze praktijken bij de partij die geimpersoneerd wordt.

Meer informatie over tech-support oplichterij vindt u op de volgende pagina:

Microsoft Info

7. Gebruik 2-Factor Authenticatie.

Het gebruik van 2FA betekent dat toegang tot uw account zonder het gekoppelde apparaat vrijwel onmogelijk is. Dit is een goede manier om ongewenste toegang tot uw account tegen te gaan.

Meer informatie betreffende het activeren van 2FA, kunt u in de volgende guide vinden:

2FA

8. Vermijd advertenties.

Advertenties worden over het algemeen niet goed gecontroleerd voor deze online gaan. Dit betekent dat er veel advertenties op het internet zijn die naar kwaadwillende sites leiden. De makkelijkste manier om kwaadwillende advertenties te vermijden is door simpelweg alle advertenties te vermijden. Een adblocker zoals uBlock Origin kan u helpen bij het vermijden van advertenties.

uBlock

Anycoin Direct is op geen enkele manier geaffilieerd met uBlock Origin en geeft geen garanties over de diensten verleend door uBlock Origin. Het gebruik van uBlock Origin is voor uw eigen verantwoordelijkheid.

9. Stuur nooit cryptocurrency naar ‘weggeefacties’.

Over het algemeen geven mensen hun cryptocurrency niet zomaar weg. Als u wordt gevraagd om een kleine som coins te sturen naar iemand om vervolgens een grotere som terug te krijgen, is dit hoogstwaarschijnlijk oplichting. U zult geen coins terug ontvangen. Hetzelfde geldt voor de meeste cryptocurrency ‘loterijen’.